Kolumne

Lažni mitronosac

Izvini što kasnim, zarovio sam se nešto bio u internet, u vezi s onom izjavom što je svi citiraju, kardinala Puljića. Išo sam tražit na stranicu nadbiskupije tekst cijele propovijedi, ali nema. A znaš li zašto nema? Zato što čovjek to uopće nije reko. Nema šansi da jedan kršćanin tako govori, a kamoli kardinal. To bi reko samo neko dibidus glup, a ne može glup čovjek postat kardinal.

Kardinal, to ti je skoro ko papa. I ne znam što ljudi ne rabe hrvatsku riječ, dopapnik.

Čuj: “U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”.

Šta se hoće reć? Da je zakon dobar ako pobijedi HDZ, a da nije dobar ako pobijedi HDF? I što je 1945. a ne 1941. po Hitlerovom zakonu je NDH oduzimala i imovinu i živote Jevrejima. Jebiga, ne možeš bit kršćanin i još k tomu dopapnik, i skakutat po datumima ko klokan. Zato ti ja kažem da je to spin. Ono na snimku nije Puljić, vidiš da mu je neki dvojnik, Puljić nije onako debeo… Čista montaža, da se narodu ogadi njegov vjerski poglavar. Ne može jedan kardinal, koji na sarajevskom univerzitetu potpisuje doktorske diplome, ne znat da Hitler nije po zakonu došao na vlast, da je izgubio na predsjedničkim izborima. A to što nema demantija na sajtu nadbiskupije,što su tamo Gornja Močila a ne donje Žepče, normalno da se njegova svetost neće spuštat na nivo spina i demantovat to. Svakome s IQ 70 i više je jasno da to poglavar jedne nadbiskupije ne bi nikad mogo reć.

Ili, slušaj ovo:

“Teška su vremena i pitate se što će biti s nama Hrvatima u BiH. To je vrlo prljava politička igra, ne samo domaćih politika nego i svjetskih moćnika koji žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona”.

Prvo, jel tebi ovo zvuči ko propovijed? Moš zamislit Isusa da ovako govori? Kakve veze ovo ima sa s onim “Ljubite i svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! Jer ako volite samo one koji vas vole, kakvu nagradu možete očekivati? Ne čine li tako i pokvarenjaci?” Niđe veze. I sad bi ja trebo povjerovat da Isusov sljedbenik ovako govori, ko da nikad očima nije ukrstio s evanđeljem po Mateju. Nema šansi. Pa nije naš kardinal onaj Zukin pop, što je “možda odavno prestao biti hrišćanin, ali zato je, ipak, ostao katolik”.

Ovdje ti prljava politička igra može biti samo to što neko preko interneta i društvenih mreža hoće ogadit kardinala, njegovu vjeru i identitet. Pa samo budala može povjerovat da je ovo rečeno na misi. Ko da je oltar bina HDZ-a.

I još ovo: “Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”. Kontaš? Nas Hrvate. Ne nas katolike, nego nas Hrvate. To bi mogo reć neki kardinal hrvatsko-katoličke vjere. Al samo katoličke ne bi. Ima valjda u Bosni katolika koji nisu Hrvati. A ima i Hrvata koji nisu HDZ. Nema šanse da bi jedan katolički nadbiskup pjenio s oltara što je neka stranka popušila na izborima. Kardinal je iznad politike. Isus je fino kazao: “Nitko ne može dva gospodara služiti. Ili će na jednoga mrziti i drugoga ljubiti, ili će uz jednoga prianjati i drugoga prezirati. Ne možete Bogu služiti i mamoni.” Ne možeš služit i Bogu i Čoviću.

Čuj, vrlo prljava politička igra svjetskih moćnika… Pa to iz aviona vidiš da je smislio neki bot sa foruma. Na takve je Isus mislio kad je kazao:”Sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod. Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To onečišćuje čovjeka.”

A levati povjerovali da bi neko s vrha vrhbosanske nadbiskupije mogo ove Isusove riječi previdjet, pa s oltara govorit ko da je na zahodu. Nema šansi.

https://www.dw.com/bs/lažni-mitronosac/a-45959576