Kolumne

Apsolventska sindžirijada

Ima ona jedna vrsta pučkog humora, za koji se teško može reći da je akademski. Naprimjer, ono:

– Haj reci olovo.

– Olovo.

– Na mom k…. bolovo.

I onda ide onaj smijeh, kombinacija rzanja, revenja, njakanja i njiskanja, nešto poput aihrrnjiiiha. Jer ono k ne znači krevet.

Te je vrste nova Tuborgova reklama, 18+, Ko ima duži, Evropom kruži.

Ne piše šta duži, ali 18+, boca u erekciji i metar oko nje dovoljni su da zaključimo o čemu se radi. Ponovo, dakle, ne o krevetu. Interessant.

Šta je glavešine renomiranog danskog brenda navelo da bocu svog piva reklamiraju kao kurac?

Vjerovatno neki PR genijalac, koji je zaključio da su ciljni konzumenti piva Tuborg oni što se smiju seksualnim aluzijama ržući i njačući. Pa im se obratio dosjetkom, Ko ima duži, Evropom kruži.

Genijalac zadovoljno trlja ruke; njegova je provokacija uspjela! Njegova je reklama postala tema. A naša interpretacija nema veze s onim o čemu reklama govori. Jer reklama govori o nagradnoj igri. Za studente. U kojoj jedan četvoročlani tim studenata otpušača treba od pivskih zapušača napraviti lanac. Pa koji tim bude imao najduži, lanac, dobiće nagradno apsolventsko putovanje. Ne cijela godina, nego samo četiri studenta.

To je sve opisano u pravilima igre, koja je objavio Klix.

Ali to ništa NE PIŠE na bilbordu. Njegovog autora povukao je onaj aihrrnjiiiha osjećaj za smiješno, pa se nije osvrtao na sitnice.

Naprimjer:

Ako se obraćao apsolventima, zašto piše 18+, a ne 22+? (Odgovor nije težak: zato što 18+ asocira na sadržaje za odrasle, tj. na dužinu k. a ne na dužinu l.)

Ili: ako se obraćao studentskoj populaciji, zašto je iz nje isključio studentice? (I opet nije teško: zato što se na njih ne odnosi ono Ko ima duži…)

Ili: Ako se nagrađuju najduži, zašto piše duži?

 

Na potezu su rektori bosanskohercegovačkih univerziteta: hoće li se javno zahvaliti Tuborgu, što je odlučio podržati nauku i obrazovanje (istina: svodeći ih na simbol lanca od pivskih čepova!) odlukom da finansira dvanaestodnevno apsolventsko krstarenje? Ili će nastaviti lanac Tuborgove duhovitosti:

– Haj reci olovo.

– Olovo.

– Na tuborgu bolovo.

http://www.skolegijum.ba/tekst/index/1704/apsolventska-sindzirijada