Nekategorisano Satira

Vrane na kraju tunela

2019. jezikom naslova. Nehronološki pregled najvažnijih događaja godine sažet u formu portalskih naslova.

Nakon napada Huse Ćesira na novinara Žurnala čitali smo: Humanista godine: Razbio kameru da ne bi novinara… Novinar nepovrijeđen, kamera na intenzivnoj njezi… Bingo prodaje Raid za novinare… Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv kamere… Dala kameri vještačko disanje, a evo zbog čega je zažalila… Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio: meni je žao novinara i kad ih ne tuku.

Vruća tema prodaje diploma našla je svoj izraz u poeziji naslova: Završio fakultet za osam dana pa se žalio na dužinu studija… Diplome lažne, pečati pravi… Na PIK-u najskuplja diploma medicine… Harvard se bratimi sa Kobiljačom… Univerzitet u Travniku, fakultet u Kiseljaku, studentska služba kod Fehre… Otvorila tubu s diplomom, a evo šta se u njoj krilo… Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio da međunarodna zajednica u BiH očekuje od bh. političara uvođenje akciza na lažne diplome.

Povodom agresije vrana na Kanton Sarajevo naslovnice su telalile: Sarajevo u Hičkokovoj režiji… Izašla da prospe smeće, a onda joj se desilo ovo… Kako spriječiti da vam vrane ne popiju mozak… Po broju napada na Sarajlije odmah iza vrana su grablje… Vrana po glavi stanovnika… Visoki predstavnik Valentin Inzko na promociji svog priručnika za diplomate – Kako otmjeno podrignuti – izjavio da za vazdušne napade nije nadležan OHR nego NATO. 

Nakon što je Turistička zajednica Kantona Sarajevo platila jedan kiosk frtalj miliona maraka (8.000 po kubiku praznog prostora), portali su pisali: Trotoar ispred Predsjedništva dobio mlađeg brata… Da nije na Baščaršiji, bio bi u muzeju moderne umjetnosti… Garancija na ljepilo godinu dana… Korisnici narodne kuhinje donirali jedan obrok kiosku… Naslonila se na kiosk od 250.000, ali evo šta je bilo najgore… Visoki predstavnik Valentin Inzko prokomentarisao cijenu: To je mali iznos za moju godišnju platu, ali veliki za turizam.

Kilometarske kolone i duga čekanja pred tunelom Vranduk pratili su naslovi:  Od Zenice do Doboja najbrže preko Tuzle… Tunel na kraju svjetla… Oboren rekord, čak osam radnika u jednoj smjeni… Alija Sirotanović se okreće u grobu… Od tunela napravili pećinu… Ušao u tunel u junu, izašao u julu… Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio članovima BIHAMK-a telegram saučešća, u njemu citirao narodne mudrosti: Strpljen spasen i Ako se nokti režu češće, čarape traju duže.

Nakon duže nelikvidnosti ugašen je mostarski Aluminij, gigant je na počinak ispraćen naslovima: Firma na koljenima, radnici na nogama… Tužilaštvo otvara nove ladice…  Pljačka nije krađa, Dragan nije lopov… HDZ radnicima Aluminija Mostar ponudio prekvalifikaciju u vrtlare na hacijendama… Isključio struju Aluminiju, a danas izgleda ovako… Umjesto mašina radnici upalili svijeće… HDZ o dugu 400 miliona: nismo sve uzeli, malo smo dali i narodu pred izbore… Visoki predstavnik Valentin Inzko sindikatu poslao brzojav sućuti u kojem se pita: Zašto imamo štapiće za uši, a nemamo štapiće za nos?

Višemjesečna neizvjesnost završena je održavanjem jednosatnog prajda u Sarajevu, koji su pratili naslovi: Konakovićev ured čestitke na uspješno održanoj paradi ponosa protokolisao kao izjave saučešća… Prajd zatvoren himnom Gej Sloveni… Zakasnila na prajd, a onda joj se dogodilo ovo… Cisterne pratile prajd, Sarajevo trenutačno spralo sramotu sa svoje glavne ulice… Centar blokiran, Sarajevo deblokirano… Visoki predstavnik Valentin Inzko podržao Prajd iz daljine, pregovarao s Red Bullom da umjesto krila daju peraje.

Godinu dana nakon roka dionica autoputa zaobilaznica oko Zenice nije završena. Probijanje dogovorene vrijednosti radova za 100% pratili su rijetki naslovi: Gradnju usporava ugradnja… Radovi stoje, vrijednost radova odmiče… Raport sa klizišta: zemlja brža od asfalta… Krao dampere s gradilišta, a evo na čemu je pao… Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio nadu da će dionica biti gotova prije nego što EU donese propis da se rektalni čepići ne mogu prodavati bez vadičepića.

Građane Bosne i Hercegovine potresli su snimci štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Mediji su bili na visini zadatka: Štićenici u Pazariću potpisali da su vegetarijanci, kurbane pojeo Nadzorni odbor… Konopac važniji od posteljine… Obnovljeni paviljon prokišnjava, bivši direktor krivi klimatske promjene… Mokra djeca smještena u kiosk od 250.000 KM… Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio optimizam citirajući korušku poslovicu i ljudi bez ušiju nose naočare.

Udruženje građana Ravnogorski četnički pokret izvršilo redovno godišnje postrojavanje. Osim stihova pjesme Višegradska zvona zvone da pozdrave rajtoz pantalone, pažnju su privukli naslovi: Kokarda na kraju tunela… Pokrenuta inicijativa da se krsna slava Draže Mihajlovića Nikoljdan preimenuje u Zakoljdan… Ušao s Dražinom slikom u kladionicu, a onda mu se desilo ovo… Najčitanija knjiga u Četničkoj čitaonici je Kama sutra… Zaključci naučnog skupa u Andrićgradu: Musolini je bio antifašista… Visoki predstavnik Valentin Inzko osudio postrojavanje i pozvao međunarodnu zajednicu u BiH da se uključi u debatu o tome koja je palica za golf – wood, iron ili putter – najbolja za češanje leđa.

Odluka Nobelovog komiteta da nagradu za književnost dodijeli srpskom piscu austrijskog porijekla Peteru Handkeu izazvala je negodovanje širom svijeta. Naslovi su vrištali: Višegradska ćuprija od danas Most Petera Handkea… Gradonačelnik Skaka pozvao gradsku biblioteku da otpiše Handkeove romane Snijeg, Crvena i Istanbul. Olgu Bondarčuk predložio za počasnu građanku Sarajeva… Pročitao Strah golmana od penala, a onda mu se desilo ovo… 

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je žaljenje zbog porasta tenzija istakavši da bi on nagradu dodijelio studiji Uticaj gravitacije na rast kose.

Bosna i Hercegovina dobila je vladu 13 mjeseci nakon izbora. Riječima iz portalskih naslova: 

Ekspoze mandatara: sve po zakonu, pa ko koga prevari… Otvorio korice sa svečanom zakletvom, a iz njih je ispalo ovo… Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio čestitke građanima BiH i u njoj naglasio da je formirati dobru vlast još teže nego po zvuku prepoznati dobar grah.

Uprkos protivljenju građana na lokaciji parka i igrališta Hastahana na sarajevskom Marijindvoru gradiće se poslovno-stambena banka sa parkingom i tržnim centrom. Vijesti su krasili naslovi: Gdje god vidiš zgodno mjesto, tu temelj posadi… Umjesto nastave fizičkog, časovi Play-stationa… Parkove zamijeniti zelenim fasadama… Načelnik opštine zavukao ruku u svastikine gaće, a onda je štrik reagovao ovako… Visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio da se umiješa, a onda je doživio šok.

Osam fudbalskih sudija uhapšeno je pod sumnjom da su namještali utakmice u akciji agencije SIPA kodnog naziva VAR ili, jezikom naslova: Sudije u zatvoru, kladioničari u panici… Nogometni sudija suspendovan, sudio po pravilima… Dualno obrazovanje za tržište rada: muzičke škole uvode smjer sudijska pištaljka… Sudio pošteno, a danas izgleda ovako… Ispovijest drugoligaškog sudije: namještao utakmicu da mu ne bi namjestili kosti… Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio telegram sućuti kladioničarima, austrijskom izrekom: nekim ljudima Bog uzme kosu, a ostavi prhut.

Rezultati OECD-ovog PISA istraživanja pokazali da je više od pola testiranih učenika funkcionalno nepismeno. Portali nisu ostali ravnodušni: Kakvi ministri obrazovanja, takvi đaci… Rezultati loši jer se umjesto cijele vjeronauke testirala samo nauka… Više od pola testiranih pokazalo da bi mogli biti predsjednici SAD-a i UK… Sin vodoinstalatera rješavao PISA-u, a onda je procurilo ovo… Za karijeru je važnije umjeti nego znati… Visoki predstavnik Valentin Inzko nije prisustvovao prezentaciji rezultata u Parlamentu BiH jer je završavao poglavlje memoara – Ćevape treba prebrojati dok su vrući.