DR

AKADEMSKO ŠARLATANSTVO

Nauka o književnosti i univerzitet u tranziciji – etnografski pristup

SADRŽAJ / poglavlja knjige

1. OD IBRETA NEMA SELAMETA

Uvodno poglavlje, u kojem čitalac nakon kratke vožnje tramvajem na Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu kroz statističke podatke upoznaje glavni grad Bosne i Hercegovine. Skicira mu se autoportret pripovjedača tako da ne mora pogađati ko mu se i zašto obraća. Na kraju se analizira jedna mediokritetska formulacija kao ilustracija predmeta i metoda daljeg izlaganja.

2. LAŽNA UZBUNA NA TRŽIŠTU RADA

U ovom se poglavlju, kratkom da ne obeshrabri čitaoce, uvodi u priču glavni akter – Odsjek za književnosti naroda Bosne i Hercegovine, a tzv. akademskom diskursu udovoljava se uvođenjem termina kulturinžinjerija i obrazloženjem zašto se ova knjiga treba čitati kao etnografski spis.

3. TROJEDNA TRALJEVINA

U ovom poglavlju čitaocu se nudi detaljniji odgovor na pitanje: Ko je taj, što je taj, da prostiš, Odsjek za književnosti naroda Bosne i Hercegovine?

4. HOMER I MERIMA

Poglavlje koje će sablazniti blazirane kolege povremenim uplitanjem polemičkog u akademski diskurs, npr. kad se pomenu prodekanesine kancelarijske borosane i vanredni profesor uhvaćen s prstom u tegli nutele. Opisuje se strategija dogovornog kršenja zakona, zelenaško-mafijaška u suštini, naročito efikasna kad se primjenjuje na mlađi naučni kadar. Sve počinje i završava studentima, koji su u nezahvalnoj poziciji kad ih njihovi profesori angažuju kao statiste u političkim mirakulima.

5. ŠEFOVANJE  ODSJEKOM

Poglavlje zasićeno prepiskama u sitnijem fontu da ih čitalac lakše preskoči, ukoliko ga ne zanima npr. pokušaj da se dvije studentice ispitaju u oktobru kako bi završile fakultet u septembru ili to kako pripremne faze tajanstvenih projekata postaju velikoznačajne za Fakultet i Univerzitet. Strpljiviji čitalac uvjeriće se da je pozicija šefa odsjeka efikasan instrument interesa, koji mogu biti ili lični (karijeristički, konformistički) ili grupni (finansijski, politički, ideološki).

6. IZMJENA U SUDIJSKOJ NADOKNADI

Ovo srećom ne predugo poglavlje o jednom propalom konkursu za izbor nastavnika čitalac može skratiti tako da preskoči većinu dosadnih citata iz rovovske prepiske i doskoči do naslova Operacija uspjela, transplantacija propala, osim ako nema mazohistički poriv da sazna kakvim se sve finim birokratskim koncima pletu akademske mreže, ili kakve vrline krase velemajstore kadrovske tavle.

7. FINĐAN-NAUKA

Poglavlje koje čitaoca uvodi u klupe mostarsko-sarajevske književnonaučne škole, na časove šantologije i šadrvanjenja, s opcijom da zakopa krasnom motikom po kulturalnom kršu, a možda i dramatizuje Sofoklovu Edipaginicu. Ili: kako etnografski unutrašnji i vanjski pristup pitanju standarda naučnog mišljenja u našoj akademskoj interpretativnoj zajednici ukazuje na najamni odnos kvazinauke i gramzipolitike.

8. ASISTENT, NO PASARAN

Poglavlje u kojem se likovima na sceni pridružuje i prosvjetna inspekcija, nakon što profesorsko srebroljublje zagrize i u asistentski kruh.

9. BAKŠIŠ-EFENDIJE

Poglavlje u kojem se simptomi kognitivne obamrlosti prepoznaju na stepenastoj vertikali, od Vijeća Filozofskog fakulteta, preko kantonalnog do federalnog ministarstva nauke. Također se prozire da bi dijagnoza mogla imati veze s parazitom Šarlatanus igitur.

10. VJERA I APOLITIKA

U ovom poglavlju prati se desant klera na Univerzitet. Čitalac se uvlači u složena razmatranja o nekompatibilnosti dogme i skepse, i dopušta mu se da sagleda kolaps akademskih vrijednosti u svjetlu pomodne floskule o 21. stoljeću kao stoljeću religije. Opciji budućnosti koju projektuje Studentski parlament regrutovan iz stranačkog podmlatka suprotstavlja se filozofija morala Meri Varnok.

11. INSTITUT ZA HISTERIJU

Jedno kratko poglavlje koje čitaoca nakratko odvodi u skupštinsku salu na zaruke nauke i politike.

12. JEZIKOVA BODIGARDA

Urnebesno poglavlje u kojem se Betmen prevodi sa Ćukmen, Pipi Duga Čarapa bez stida obilazi ranjenog Hasanagu, uvijenim izražavanjem kao načinom dočaravanja dočarava se poetizovana predodžba zvuka mirisa, budući da je lirsko osjećanje svijeta pjesničko osjećanje u kojem pjesnik ostvaruje svoje pjesničko nadahnuće. Čitalac će se uvjeriti da je amidžinica supruga brata od tate, dajdžinica supruga brata od mame, a svekrva supruga tate od muža… a zacvrči na kraju i svakoj čorbi zaprška.

13. PODOBNOST KOMISIJE ZA TEMU KANDIDATA

U kojem će čitalac nazočiti pripremama za porod doktorske disertacije s tezom da se Andrićeva priča “Aska i vuk” ne može razumjeti bez kritike sa Strmih livada. Nezaobilazni Mentorus Šarlatanus nastupa u ulozi prve primalje.

14. PEČATANJE  NAUČNOSTI

Poglavlje u kojem propada jedan pokušaj slatke osvete, padaju teške riječi, a s njima skupa i pripovjedač u polemički zanos, poredi se ćuran s vrapcem i od dvije nenaučne rečenice pravi se jedna naučna.

15. AUTORITET BEZ POKRIĆA

Rekapitulacija i kapitulacija.