Kolumne

S uma sumarum

Pregled najvlažnijih dnogađaja koji su obilježili 2012. godinu u Bosni i Hercegovini.

Januar

Počasni dr. etker nauka / Na svečanoj sjednici Reaktorata Juniverziti of Sarajevo humanista i vodopraktičar Meki Torabi izabran je, uz prigodno meze bez alkohola, za počasnog dr. etkera. U obrazloženju između ostalog stoji: dr. Torabi je u svojoj oblasti spojio astronomiju i medicinu, ekonomiju i pantomimu, vodu i energiju i time dao snažan doprinos i veliki podstrek naučnom podsticaju u Bosni i Hercegovini.

Ljubav je blagoslov / U zajedničkoj čestitki povodom Nove prijestupne godine ekumenski odbor ohrabrio je mješovite brakove. Čestitka je upućena na sva tri jezika:

“Prije dobivanja crkvenog dopuštenja za mješoviti brak trebaju dati jamstvo oba bračna druga da će sva djeca biti krštena i odgojena katolički.” (Hrvatski jezik)

“Pismena izjava ne-pravoslavnog člana da neće praviti smetnje pravoslavnom članu u pogledu pravoslavne vjere, obreda i običaja, da će krstiti i odgajati djecu iz tog braka po hrišćanskom obredu.” (Srpski jezik)

“Mješoviti brakovi većinom su propali brakovi, u njima nastaju teški sukobi, djeca iz takvih brakova su frustrirana porijeklom, i sa takvim degutantnim preporukama valjalo bi jednom prestati.” (Bosanski jezik)

Februar

Ništa nas ne snijeg iznenaditi / Nakon što je snijeg paralisao život u glavnom gradu Bosne i Hercegovine akcije lopata na sarajevskoj berzi skočile su 300 poena. U javnost procurili detalji s telefonskog sastanka vlade. Vodeći se logikom da je snijeg zimi problem, vlada je odlučila da umjesto grtalica nabavi topove za snijeg, kako bi zimsku turističku sezonu pomjerila u proljeće, kad su prilazi olimpijskim centrima prohodni.

U jakom tijelu jak duh / Počasni dr. etker nauka Meki Torabi svečano otvorio novu univerzitetsku teretanu koja će se zvati Kraj Fakat.

Mart

Ministarstvo za okoliš i obališ izašlo s novim prijedlogom za rješenje spora oko Pelješkog mosta. Predlaže se premještanje tzv. Tunela života (Tunela ispod piste sarajevskog aerodroma) u Neum. Nakon što bi se tunel proširio, produžio i opremio, položio bi se ispod neumskog zaliva, i vratio u funkciju povezivanja nasilno rastavljenih dijelova suverene državne teritorije. Time bi se odustalo od druge popularna ideja za rješenje ovog prometnog gordijevog čvora, one da se more iz neumskog kanala isisa i flašira, i tako flaširana prodaje narodima koji nemaju more.

Poplavama protiv požara / Vladina agencija za borbu protiv elementarnih nepogoda na hitno zakazanom sastanku presumjerila je dio sredstava za sanaciju korita Drine u unajmljivanje aviona kanadera po zimskim cijenama (60% off) koji će u vrijeme padavina odvađati vodu iz nabujale Drine i njome preventivno posipati rastinje u Hercegovini potencijalno izloženo požarima. Na ovaj način Vlada će ne samo uštedjeti ogromna sredstva nego i pokazati da je u stanju misliti unaprijed i djelovati preventivno. Program pod šifrom “Na Drini sanader” vodiće se iz bunkera u Laktašima.

April

Osnovan SNSd / SDP Bosne i Hercegovine promijenio je ime u SDP Bosne i Hercegovine – Stranka desničarskog populizma. Istovremeno registrovao je u Banjaluci stranku ćerku, pod nazivom SNSd. Malo d u nazivu politički komentatori ocijenili su kao malo demokratije, iako zapravo cijeli akronim znači Svako na svom derogira.

Zakon o paradi podnosa / Kantonalni parlament usvojio zakon o gey-prideu u kojem se propisuju uslovi za održavanje manifestacije. Između ostalog, od organizatora se očekuje da pribave pismenu saglasnost od vjerskih zajednica, ljekarska uvjerenja da nisu zarazni, sudska uvjerenja da nisu kažnjavanji, putnička osiguranja za sve učesnike, tri zadnja izvještaja o plaći, rodni list da nije striji od tri dana, dokaz o plaćenoj RTV pretplati i biometrijsko svjedočanstvo o položenoj prvoj pomoći. Organizator se također obavezuje na pokrivanje svih troškova nastalih zbog aktivnosti policije, kao i na nadoknadu štete nastale po presudi Sejdić-Finci.

Saučešće umjesto učešća / Frontmen grupe Mošus dunjaluka definitivno potvrdio da neće predstavljati Bosnu i Hercegovinu na pjesmi Evrovizije pjesmom Dijasporo i ta tvoja sela, u tebi mi cura zanijela… On je svim navijačima Bosne i Hercegovine u Evropi tim povodom izjavio saučešće.

Neum prijestolnica / Udruženje za njegovanje starih riječi objavilo rezutate istraživanja po kojima 53% građana BiH smatra da bi sjedište zajedničkih institucija trebalo biti u mjestu koje svojim imenom odgovara pameti poslanika, dakle umjesto Sarajevo – Neum.

Maj

Dvije ceste jednom trasom / Da bi se zadovoljili apetiti federalnih partnera koji se nisu mogli dogovoriti o trasi autoputa dolinom Neretve, postignuto je kompromisno rješenje da se paralelno s autoputem gradi i autocesta, po uzoru na rezultate programa dvije škole pod jednim krovom.

Ograničen štrajk na granicama / Na pregovorima štrajkačkog odbora granične policije i vlade postignut dogovor da se bez pardona zajebavaju putnici i prevoznici na malim graničnim prelazima, a da se na aerodromu štrajka samo u vrijeme kad nema letova. Vozači kamiona u znak protesta blokirali su granične prelaze, nakon čega su vozači traktora blokirali vozače teretnih vozila. Pokušaj željezničara da se pridruže blokadi kamiondžija spriječili su nasilno demobilasni borci, koji su pješke krenuli u Strazbur gdje će pred sudom braniti svoja ljudska prava na mobilizaciju. Zbog nedostatka slobodnog prostora od štrajka su odustali vozači invalidskih kolica.

Juni

Kompanija Kustur&Co, firma za podmet nekretnina i obrt pameti, započela izgradnju kanala Rzav-Đetinja-Rzav, kojim će se otvoriti plovni put od Višegrada do Užica. Na dva trajekta koja će saobraćati kanalom (katamarani Desanka I i Desanka II) putnici će uživati u projekcijama filmskih klasika: Otac na plovnom putu, Arizona sumraka, Dom za kešanje i Crni Mačkat, beli Mačkat.

Radove će od terorostičke grupe Radisav, koja se protivi zaobilaženju legalne tenderske procedure, osiguravati paramilitarne jedinice Rangerin Dream.

Lakše do olakšica / Nakon šestomjesečnog izvještaja revizorskog tima o trošenju javnih sredstava u ministarstvima i parlamentu, po hitnom postupku usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o amandmanima na Prečišćeni tekst Zakona o hitnim nabavkama. U tenderskoj proceduri od 2013. godine za potrebe rada parlamenta nabavljaće se: tamponi, ulošci i kondomi, sredstva za dipiliranje i preparati protiv ćelavosti, viagra (ali ne više od 3 tablete po sjednici i po poslaniku), samostojeće čarape, vibracije za mobitel i calgonit za zubne proteze.

Bozon je nepravilno / U vezi sa najnovijim otkrićem bozona oglasio se Institut za lingvobošnjakanje iz Sarajeva. Predsjednik instituta Jahija Džejvan upozorio je na fakt da je boza ženskog roda i da je nepravilno bozon. To je kao da bismo umjesto koza rekli kozon (npr. Cijela Tuzla jedan kozon muzla), ili umjesto loza lozon i doza dozon (npr. dupli dozon lozona) ili umjesto dijagnoza ili neuroza – dijagnozon neurozon.

Juli

Konkurencija muzeju sevdaha / U okviru baščaršijskih noći promovisan novi sadržaj turističkog paketa Sarajevo©dijaspora – turneja četiri žvakaonice: Željo, Hodžić, Mrkva, Ferhatović.

Kočić nepoželjan / Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske dobilo je tajno uputstvo da se sa svih škola, gdje je istaknut, makne, izbriše ili na druge načine ukloni stejtment Petra Kočića: Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao bog, a gladan i prezren kao pas.
Nalagodavac koji je želio ostati anoniman smatra da se djeca pomenutom izjavom navode na zaključak da aktuelni neustrašivi bog republike (čija se imovina procjenjuje na preko 3 miliona nedinara) ne ljubi iskreno i strasno ni slobodu, ni otadžbinu.

Doktor&vitez / Počasnom dr. etkeru nauka SU Mekiju Torabiju dodijeljen u odsustvu orden Viteza nišićke koride sa zlatnim rogovima.

Avgust

Pohiti polako / Otvoren most na Miljacki koji simbolično, i oblikom i imenom (Pohiti polako) simvolizira ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Istovremeno je pokrenuta građanska inicijativa da se most nazove Sulejmanija, u čast najgledanije TV serije u istoriji Turske.

Važno je učestvovati / Na olimpijadi u Londonu, čije je gledaoce pratilo više kamera nego ikada ranije, bh-delegacija ostvarila je planirane rezultate: posjetu Muzeju voštanih figura, obilazak Herodsa, slikanje ispred Big-bena i vozanje londonskim taksijem, tjubom i autobusom na kat.

Memla Kulinova / Na komisiji pododbora povjerenstva za pitanja državnih simbola raspravljalo se o novom tekstu bosanskohercegovačke himne, pod naslovom Memlo Kulinova. (Slijedi tekst)

Moja zemljo mila
Ispod korova!
Triii livaaade, tri livadeee
Tuce torova!

Džungla ti si moja!
Podrigujem lavlje!
O ti memlo Kulinova
Nazdravlje! (refren)

Jednim otadžbina
Drugim domovina
Svima u srcu
Bukovina!

Pod nebo visoko
Propela se kost!
O ti memlo Kulinova
Proooost! (refren 2x)

Primjedbe i pitanja:
– Ikakvsko Kulin promijeniti u ekavsko Kulen.
– Objasniti kako na tri livade ima dvanaest torova.
– Ako je jednima domovina a drugima otadžbina – šta je Hrvatima?
– Može li se džungla ti si moja prepraviti u Sahara si moja?
– Zašto u srcu bukovina, a ne hrastovina ili prdimahovina?

SFF dobio himnu / Kao zvanična himna Sarajevo film festivala otpjevana Crven tepih u dragana moga.

Septembar

Kalup / Istraživači National geographica pronašli su u okolini Vareša pod vodom jezera Nula kalup za izlijevanje piramida. Kalup po svojim dimenzijama odgovara Visočkoj piramidi sunca, a do sada se pogrešno smatrao potopljenim površinskim kopom rudnika Vareš majdanšpek. Ovo otkriće još je jedna potvrda o tome da je Bosna i Hercegovina prije 12.000 godina bila najveći izvoznik piramida u svijetu.

Dža.ba / Federalno ministarstvo naruke i bezobrazovanja održalo je obećanje i snizilo cijenu udžbenika za deveti razred. Uz jeftine udžbenike ministarstvo je ponudilo i jeftine recenzente i jeftina objašnjenja. Pod sloganima Sranje za čovjeka i Knjige moje sroza boje Stranka desnog populizma obećala je da neće odustati dok školovanje svoj djeci ne bude džaba.

Naše a svjetsko / U predizbornoj kampanji ministar Avlijanović promovisao kampanju Kupuj avlijsko i pozvao potrošače da probaju hercegovačku srdelu, tuzlanski dingač, teslićku mocarelu, vakufski kulen, kiseljačku jamnicu, gračanički rum, trebinjski marlboro i lištički mercedes.

Oktobar

Sreća u nesreći / Centralna izborna regulatorna komisija izašla u javnost s prijedlogom da se od sada na svim nivoima bira samo za šest lidera najvećih stranaka, koji će prema broju dobijenih glasova sastavljati liste kandidata, čija će imena onda biti stavljena u tri bubnja i kojima će se u javnom TV izvlačenju prvog petka nakon izbora u terminu TV Binga odrediti mjesta i funkcije. Kao prednosti ovakve demokratske procedure CIRK ističe: pojednostavljenu proceduru, manje grešaka, lakšu kontrolu i prihod od reklama i klađenja.
CIRK je također predložio da umjesto imovinskih lista kandidati predoče javnosti koliku korist za sebe i svojtu u svom mandatu očekuju.

Closed / Nakon zatvaranja Zemaljskog muzeja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, što je još jedan argument više za otvaranje nacionalno-univerzitetske biblioteke Kraj Fakat, počasni dr. etker Meki Torabi ispraćen je uz prigodnu svečanost sa butmirskog aerodroma intoniranjem pjesme “Avijone, ubile te suze, što nam Meki Torabija uze…” u interpretaciji hora razoružanih snaga.

Red bull daje ti padobran / Na vijest da je Feliks Baumgartner probio zvučni zid u slobodnom padu, Mostarske laste dale su sljedeću izjavu: Ma šta će ono, braca! Lako je s padobranom na Zemlju, što ne skoči bez padobrana u Neretvu? Zvučni zid probiješ kad prdneš, haj probi vodeni.

Novembar

Snajperpetum mobile / Usvojen projekat za arhitektonsko ostvarenje Nišan na Zlatištu. Pravoslavni nišan u obliku snajperske končanice zamišljen je kao simbol hrišćanskog pomirenja snajperista s njihovim metama.
Građevina će biti opremljena različitim sadržajima, od teretane i spa centra, preko rotirajućeg restorana na vrhu, šopinga i salona razmještaja, do strelišta i Hrama božijeg raznesenja.

Botoksanska prinzeca / Inkubator mladih žurnalista objavio na svom facebook profilu otkriće da su sise princeze Katarine na plakatu dinastije Kotromanića uvezene iz Srbije, od iste firme za plastiku od koje su nabavljene i stolice za obilježavanje 6. aprila, bivšeg dana oslobođenja Sarajeva.

Decembar

Čovjek ne mora biti kamila da bi hodao s grbom / Počela grbizacija Parlamenta BiH. Nakon što su konobari u zgradi zajedničkih instutucija dobili nove uniforme sa grbom države, privjeske s grbovima dobiće svi ključevi, zahodske školjke neće moći imati poklopac bez grba BiH, grb će na reverima ili rukavima morati nositi svi zaposleni vozači, kafe se neće smjeti služiti u fildžanima bez grba. Iako je pušenje u zgradi zabranjeno, naručeno je 10.000 pepeljara s popularnom žuti-trokut-bijele-zvjezdice kombinacijom.

Lista baštine / Bosna i Hercegovina užurbano završava projekat prijave na listu nematerijalnih kulturnih dobara UNECO-a. Na listi se za sada nalaze:
1. sevdalinka
2. Hasanaginica
3. Mujo i Suljo
4. lukmira
5. moča
6. sefte poslije šišanja
7. bestilj sa šljiivom
8. čevljanovićka korida
9. pendžetirani priglavak
10. bolan