Kolumne

Kuća velikog blata

Bosna i Hercegovina u 2015. – Na slovo, na slovo

A kao Ante iz Mostara, kao afera dva papka; ovo drugo o snimljenom razgovoru premijerke eReSa, na temu kupovine glasova. Zahvaljujući njoj danas je aforizam Šta je vlast bez votergejta moguće prevesti kao: šta je vlast bez papka? Gospođa je prvo osporavala autentičnost snimljenog razgovora, a kad je autentičnost potvrđena, osporen je autoritet forenzičkog instituta koji je potvrdu izdao. Jedino što nije za sada osporeno jeste sama stvarnost, u kojoj se ostvarilo sve u razgovoru skicirano. Naprimjer:
– Pa ja tebe htjela pitat možemo li mi isforsirati onu priču da idemo… jer mi smo već vrbovali Miloša Kovačevića da krene na medije sa pričom bosanski/bošnjački jezik…
– Pa nek ide naravno, ko mu brani, ali to je do akademske zajednice to da priča i da objašnjava da se napravi emisija…
A Anteta su već svi i zaboravili. Taj mladi Mostarac je rekao da se ljudi s druge obale Neretve (muslimani) razlikuju od njega (i drugih hrvata) po boji kože, govoru, kretanju, načinu odijevanja, pa i teksturi lica i tamnijoj koži. Načinila se nekoliko dana velika halafejsbuka, razne su se pameti ibretile po medijima, palanka se digla na zadnje noge, zatečena na snimku bez šminke… Kao da je Ante rekao nešto drugačije od onog što premijerkina akademska zajednica govori decenijama, samo uvijenije…

B kao bh erlajns; koji je ostao u ovoj godini bez certifikata; ali zato je na aerodromu sve cakum-pakum. Parking skuplji nego u centru grada, kafa kao u hotelu sa pet zvjezdica, vijesti na monitorima Agencije Anadolija na turskom i arapskom (ako avion kasni možda ih gledaoci dočekaju i na engleskom), a taksisti (iz istog onog udruženja koje se žali na divlje prevoznike) udaraju cijene mimo svih tarifa i taksimetara.

C kao cesna; tako se zove onaj avion kojim je Milorad Dodik krenuo u Jerevan, da proslavi stotu godišnjicu genocida nad Jermenima, pa se iznenadio kad u Burgasu nije dobio dozvolu za prelet preko teritorije Turske. Njegovo iznenađenje koštalo je građane Republike srpske goriva i dnevnica, što nije malo kad se doda na cijenu aviona (skoro deset miliona maraka) i godišnje troškove održavanja (koji se kreću oko par stotina hiljada).

Ć kao ćevapi, na koje je skromna i jednostavna hrvatska predsjednica otišla sa svojim prijateljem Halidom Bešlićem, završavajući službeni posjet Bosni i Hercegovini, u ćevapnici Željo. Meso garantovano nije bilo sa granice na Uni, gdje Hrvatska (Trgovska Gora u općini Dvor) planira da zakopava svoj biološki i nuklearni otpad, a čemu se uz mlaku podršku iz Sarajeva opire tamošnje stanovništvo.

Č kao članstvo; misli se na članstvo Bosne i Hercegovine u EU, koje nema alternative, i kome se već raduju lokalni trgovci bodljikavom žicom i pisci projekata za ipa i ine fondove. Član predsjedništva, Č kao Čović, najavljuje zvaničan zahtjev za prijem u januaru 2016, a onda kandidaturu 2017, a onda step by step, od jedne ucjene Hrvatske, do druge ucjene Srbije…

D kao digitalizacija, kao dug, kao Dita; Bosna i Hercegovina je zadnja zemlja u Evropi koja još nije započela proces digitalizacije, što bi polovinu građana BiH moglo uskoro ostaviti bez slike. Radi se o polovini koja prati TV signal isključivo putem analognog sistema, unutar kojeg će se predajnici polako isključivati, baš kao što se to desilo s predajnikom Veliki Žep:
Na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu sa Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije je zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep sa kojeg emituje BHT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika…
Ovogodišnji vanjski i unutrašnji dug Bosne i Hercegovine biće oko 12 milijardi, dolara, eura ili maraka – nije li svejedno? – ionako ga niko od nas neće vratiti. To ostavljamo, skupa s našom tradicijom, običajima i vjerom, u amanet potomcima. Njima ćemo ostaviti i bajku o tuzlanskoj Diti, princezi socijalizma, koja je čamila dugo godina u podrumima privatizacije, a onda izašla u punom proleterskom sjaju na tržište i pomela konkurenciju…

Đ kao đubre; ono u koritima rijeka, ono u začepljenim smetljarnicima, ono na hiljadama divljih deponija, ono koje se dimi iz zapaljenih kontejnera, ono koje psi i mačke razvlače po predgrađima, ukoliko su do njega došli prije skitnica i penzionera… I ove godine jedino je smeće koje se recikliralo u Bosni i Hercegovini bilo ono koje je sebi povećavalo i isplaćivalo plate, paušale, naknade za odvojeni život, otpremnine…

Dž kao Džeko; ili Dijamant, kako ga zovu kad padnu u patriotski trans samouki sportski komentatori, dajući vještačko disanje ispuhalom ponosu zaglupljene nacije. Vrhuncem te škole sportskog novinarstva ima se smatrati onaj poklič Ko ne skače, mrzi Bosnu, hej, hej, hej! izgovoren povodom uspjeha domaćih mladih košarkaša.

E kao Erdogan, predsjednik susjedne Turske, koju je krajem godine posjetilo krnje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa Draganom Čovićem. Čović je posjetu iskoristio da demonstrira svoje znanje turskog jezika, koji će od sljedeće godine sigurno biti drugi obavezni strani jezik u školama u Zapadnom Mostaru. O čemu je naša delegacija razgovala uživo a nije mogla internetom, kojeg bi turski predsjednik najradije da zabrani, ostaće tajna, ali se može pretpostaviti da je jedna tema bila analiza voznih parkova i ocjena najnovijih modela audija.

F kao faktor, isprazni; tako je Dodik označio visokog predstavnika, u duhu najboljeg Kusturičinog cinizma. Dodik će lekcije iz duhovitosti platiti svom učitelju žmirenjem na sumu od 1.219.964,55 konvertiblinih maraka, koju je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pored imena dužnika – učiteljeve firme Andrićgrad. E sad, zadatak za vježbanje iz matematike, za PISA test, za koji se ove godine prijavila i Bosna i Hercegovina. Ako je plata visokog predstavnika 24.442 eura (mjesečna, ne godišnja!) a na tom je položaju od aprila 2009. godine, od koje firme Bosna i Hercegovina ima više koristi: od Ohaerićgrada, ili Andrićgrada?

G kao Gacko, termoelektrana, u kojoj se ove godine spalilo oko 550 kg droge. Inače je ova godina za ljubitelje dobre travice bila teška, jer je ponuda bila slaba, pa su cijene skočile. A ponuda je bila slaba jer je albanska policija spalila plantaže sa kojih se snabdijevalo tržište bivše Jugoslavije.

H kao heroj. Epski junak dobacio do kraja 20. vijeka. U pjesmama stasit, lijep, pravičan, snažan, gizdav, mudar, u životu može biti i nizak, ćosav, zrikav, s govornom manom, slabouman… U pjesmama brani, štiti i pomaže slabe, u životu ih zarobljava, vezuje (žicom ili selotejpom), strelja, pljačka, baca u jame, u rijeku… U pjesmi se vraća kao pobjednik iz bitke, u životu kao pobjednik iz zatvora… Živi vječno, u tzv. kulturnom pamćenju svoje zajednice. Živi vječno i u kulturnom pamćenju tuđe: kao zločinac. Ima različita imena, Branimir, Vojislav, Mušan, ali epska je publika uvijek ista.

I kao izbori; koji u pravilu počnu kampanjom u ljeto parne godine, a završe početkom proljeća naredne neparne. Do tada traje natezanje stranaka oko raspodjele uticaja i moći. Iako bi bilo normalno i logično i efikasno da se odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata i polaganja zakletve izabrani predstavnici jave na posao i počnu raditi (glasanjem donositi odluke), to se nikad ne dešava. Predstavnici nisu samostalno misleća bića s glavama i mozgom, nego nešto više nalik na sijalice koje se pale ili gase na daljinskom papkidaču. Mandat, ma šta da su ti lampioni govorili i obećavali glasačima u predzibornim trkama, nema nikakve veze s interesima društva u cjelini, države, kantona, grada ili opštine, nego uglavnom sa interesima stranačkih firera i njihovih najbližih saradnika. Mandat je, u najkraćem, četvorogodišnja prilika da se što je moguće više državnog kapitala zakonito prelije na privatne račune. Vlast izabrana u oktobru one 2014. konstituisala se u martu ove 2015, praktično u zadnji čas prije isteka roka za donošenje proračuna, što je onda neoboriv razlog da se proračun donese po hitnom postupku, bez javne rasprave.

J kao jezik, bosanski, koji se, kako je već u aferi Dva papka najavljeno, na srpskom zove bošnjački. Povratnici, preko čijih se leđa natežu srpska i bošnjačka papkademska zajednica, nasjedaju na provokacije jednih i lukavost drugih, uskraćujući vlastitoj djeci jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na obrazovanje. Od čega, s obzirom na kvalitet obrazovanja, djeca za sada imaju samo korist. Izbore li im se roditelji (natopljeni retorikom iz udobnih akademskih fotelja) za promjenu naziva jezika, a to znači i promjenu sadržaja gradiva, učiće da je turban zavoj oko kape, da je Molijer pisao u 19. vijeku i da se bez saza i sevdalinke u Bosni u 14. vijeku nije moglo zamisliti nijedno sijelo.

K kao krpelji, kao klizišta, kao koalicija; čovjek više ne može zakoračiti u šumu bez gumenih čizama i duge kabanice, a da ne pomisli na meningoencefalitis i posljedice koje ta bolest prenesena krpeljima ostavlja. Ali ni u svojoj kući više nije siguran, jer čim padne obilnija kiša, on ugasi televizor i osluškuje krckaju li temelji i gleda kroz prozor je li šuma iz koje se vratio krenula bez njega uzbrdo. Kad opet upali televizor, ništa nije bilo kao što je bilo, jedna se koalicija razvezala, druga se zavezala, oni što su jedan drugom slagali majku kroz majku, sad se tapšu po ramenima i cere u kamere.

L kao List, jedan od kodnih naziva akcija koje je SIPA izvela u 2015. godini. Ostali su: Marker, Tranzit, Damask, Beneluks, Dijamant, Ruben, Maska, Bayer, Kapak, CD, Bastion… Akcije su uglavnom rezultirale hapšenjima, koje obično rezultiraju podizanjem optužnica, koje obično rezultiraju suđenjima, koja obično rezultiraju oslobađajućim presudama. (Ukoliko se radi o krupnijem kriminalu onda i uspješnim političkim karijerama.) Jedina nepoznanica u cijelom procesu jeste ko smišlja te kodne nazive? Raspiše li se tender, ili ima radno mjesto za taj kreativni posao?

Lj kao ljevica; dezorijentisana, izbačena iz autobusa za Evropu jer se žalila na slab internet, pa sad lajka pored puta kolone radnika koji u suprotnom smjeru marširaju da se spale ispred zgrade vlade, ili visokog predstavnika, ili parlamenta, u svakom slučaju ispred TV kamera, jer ako nisi bio na dnevniku ko da nigdje nisi ni nigdje ni bio.

M kao muzej, kao mlijeko; Zemaljski muzej je, nakon tri godine povuci-potegni, ponovo otvoren, uz obećanje vlasti na raznim nivoima da će finansiranje biti potpuno i redovno. Hoće li biti iz budžeta, ili iz prostituisanja institucije (u smislu iznajmljivanja prostora, otvaranja kafana, promocija kozmetike, i drugih stvari koje su kulturnim makroima padale javno na pamet), to će se uskoro vidjeti, kad budžet prvi put poklecne na nejakim nožicama.
Nakon povuci-potegni je Bosna i Hercegovina izmuzla od EU i dozvolu da prodaje svoje mliječne proizvode na tržištu Unije. Sad će kupci u Varaždinu, naprimjer, umjesto mleka z bregov kupovati Milkosovo, jer su oni tamo glupi pa nemaju akciju kupuj domaće kao što je mi imamo ovdje. Ali ćemo zato mi ovdje i dalje kupovati maslo z bregov, jer Milkosovog putera u ponudi nema. Kao što nema ni Šipadovog namještaja, ali ima dobre bukovine na metar.

N kao NGO; nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini bilo je u 2015. godini registrovanih oko 12.000. To je još uvijek ništa u odnosu na broj neregistrovanih vladinih, s kojima se poslovi ugovaraju preko jagnjetine, ili preko familije.

Nj kao njegova ekselencija Papa, koji se s aerodroma u Predsjedništvo dovezao u ford-fokusiću, za razliku od svog domaćina koji je je za tu priliku izabrao papakmobil. Posjeti su prethodile akcije umivanja grada i bezbjednosni dril građana, evakuacija parkirališta i medijska histerija. Isto se ponovilo i za posjeta Angele Merkel i Aleksandra Vučića. Svako malo stanovnici glavnog grada klepe ušima na izmijenjeni režim života i demonstraciju saobraćajne sile, ali kad sve prođe ostanu s upitnikom iznad glave: kakve su stvarne koristi od cijele te parade i šarade imali? Šta bi falilo da se negdje na aerodromu napravi neka rezidencija za prijem visokih gostiju i pregovore, pa kad se tu porazgovore, poručaju i podnapiju, onda kome se žuri kući fino nazad u avion, a ko bi da se voza po Sarajevu nek uzme taksi, kad već nema redovne autobuske linije, kao što bi jednom pristojnom gradu i jednom pristojnom aerodromu priličilo?

O kao oružana pljačka, kojih je iz godine u godinu sve više; par odgledanih filmova s razbojničkom tematikom, par odigranih igrica s dobrom pucačinom, malo prakse u robljenju đaka oko škola i eto temelja za jednu legendarnu ratnu biografiju, u slučaju da diplomatija opet zakaže, kao što ovdje u pravilnim razmacima uvijek čini. Nisu li upravo momci s takvim vještinama i sposobnostima u prvim redovima branitelja, kad naciji zagusti?

P kao popis, kao poplave, kao paljevine automobila, kao predsjedavanje Vijećem Evrope… Prvo, popis: u februaru su rezultati najavljeni za mart, u martu za april, u aprilu za maj, u maju ili junu najzad je rečeno da ih neće uskoro ni biti, jer se oni koji podatke obrađuju još nisu usaglasili oko metodologije čitanja.
Drugo, predsjedavanje tim nekim Vijećem… Ko će to sve stići! Imamo li toliko rođaka, ili barem prijatelja, da ih sve izmjestimo iz ovog blata, barem za mandata, po predstavništvima, ambasadama, konzulatima, komisijama, vijećima…
Treće, paljevine automobila. Gorilo ih je oko stotinu, u nekim periodima svake noći, po nekoliko… Ali, nisu gorjeli naši, zaključuje dobri Bošnjanin, onaj lik sa stećka, onaj što ži, a mrava ne zgazi… Ne gore jeftini, njima samo buše gume, ili im ključevima paraju lak, ako ih se parkira na tuđe još ranije uzurpirano mjesto. U neku je ruku lijepo iz tople garsonjere gledati te skupe buktinje, i grijati čistu dušu na pravednoj vatri kojom dobri bogo kažnjava ohole i zle.

R, kao rezolucija, kao referendum, kao reformska agenda, kao redukcija vode. Samo ovo zadnje: vode nema manje nego prije. Sarajlija nema više nego prije. Zašto onda pola glavnog grada nema po pola dana vode? Da li samo zato što su cijevi stare, pa curi iz njih na sve strane? Ili i zato što opštinske vlasti mijenjaju regulacione i urbanističke planove vodeći računa samo o kvadratima stambenog prostora koje će prodati, a ne i kubicima vode koju treba do tih kvadrata dovesti i od njih odvesti?

S kao Sutorina, na zemlji svojoj na baštini tuždi, kao salmonela, koja svako malo preseljava djecu iz vrtića u bolnice, kao smog, u kojem se više ne razlikuje hirurg od budale, i zbog kojeg su đacima skratili nastavu, čime je histeriji podložno ministarstvo priznalo (nesvjesno!) da djecu nastava guši više i od najgoreg smoga. (Jer, inače, kakve veze ima skraćivanje časova u školi sa zagađenim zrakom na putu do škole?)

Š kao štrajkovi: Feroelektro, rudari, Aida, Kosmos, pijačni prodavači, Hidrogradnja, Krivaja, taksisti, Sarajevotekstil, penzioneri, Borac, nastavnici… Zaostale plate, neuplaćena zdravstvena osiguranja, kašnjenja mirovina, lopovske privatizacije… U isto vrijeme Dušanka Majkić po sili istog zakona odlazi na Dan mladosti u penziju i dobija od svoje frime, Parlamenta BiH, otpremninu od 28.000 KM. Kad joj novac legne na račun, zapošljava se, po istoj sili zakona a na svoj zahtjev, ponovo na isto mjesto i u istu firmu. Na novinarsko pitanje hoće li vratiti otpremninu kaže da neće a na pitanje smatra li to moralnim, odgovara: Moralno je ono što je po zakonu…

T kao terorizam. Zvornik, Rajlovac… Ubijanje ljudi brzom vožnjom kroz centar grada ne spada u terorizam. Divljanje za volanom je predvojnička obuka.

U kao uvoz; automobila i nafte uvezlo se u Bosnu i Hercegovinu najviše, struje i aluminija najviše se izvezlo.

V kao Vučić u Srebrenici.
Opjevao Đura Nejakšić:
Prtljavina
I ovaj kamen zemlje Bosnie,
Što leteć licu dere kroz kišobran,
Sumornom čelu, mračnim borama,
O nečovečnosti priča velikoj,
Pokazujući nemom putanjom
Porekla svoga rake duboke.
Pobeda tavnih to su tragovi,
Te crne rake, mračne pećine;
A kamen ovaj, ko piramida
Što se iz praha diže u lice,
Kostiju skršenih to je gomila
Što su u borbi protiv dušmana
Bageri tvoji voljno slagali,
Lepeći naftom srca ledenog
Hicima svojim ljude zgromljene,
Da unucima spreme busiju,
Oklen će nekad smelo preziruć
Istinu čekat čete svadljive.
– I samo dotle, do tog kamena,
Do tog ćeš bedema…
Ambrelom stupit možda, pancirnom!
Drzneš li dalje? … Čućeš leševe
Kako tišinu ćutnje žalosne
Nad prtljavinom tvojom kidaju;
Razumećeš ih srcem prašljivim
Šta ti nad svelim stasom govore,
Pa ćeš o groblja tvrdom kamenu
Stisnutih usta usnu debelu
U zanosnome znanju sljubiti!
Pitanje čučeš, jednu misao,
U kišobrana strašnoj lomljavi:
„Otadžbina je l’ ovo Srbina!”
(Vidi: Bageri i dedovi, Elektrobeton)

Z kao zemljotresi; Kalesija, Sarajevo, dva puta, Istočna Hercegovina, Banjaluka, dva puta, Zenica, Livno, Pale, Metković, Han Pijesak, Bileća, dva puta, Mrkonjić Grad… Bile su to treešnje nedovoljno snažne da skrckaju zgrade i barake s naštiklanim spratovima i potkrovljima, nadozidanim izvan svih statičkih standarda, uz znak zahvalnosti braniteljima granica o kojima zemljotresi, kao ni poplave, pojma nemaju.

Ž kao žene u vlasti, kojih je među 68 kantonalnih ministara samo 8; kao Žvaći za promjene, slogan za žvake.

Sretna nova 2016. žvakaća godina.

http://www.dw.com/bs/kuća-velikog-blata/a-18949616