Kolumne

Ikar u kokošinjcu

Zašto propada palata Komande vazduhoplovstva u Zemunu, uprkos tome što je spomenik kulture?

Je li znaš šta slikaš? Ajde, da platiš piće, da ti sve ispričam o toj zgradi. Je li znaš koja je to zgrada? Komanda vazduhoplovstva. Lepa, a, šta kažeš. To je još pre onog rata građeno. Neki poznati arhitekta, naš, Srbin, iz Vršca. Zaštićena. Spomenik kulture. A vidi na šta liči… Slikaj ovu rđu na rešetkama. I prozore polupane… I one zavese pokidane… I fasadu kako otpada… I Ikara. To je radila neka vajarica, pa su stavili tu… Lepa bista, samo, bre, mnogo glupo da tu stoji. Ne ide da Ikar bude simbol vazduhoplovstva. Tata mu napravio krila od perja i voska da pobegnu iz zatvora, i lepo mu kazo da ne leti visoko, da mu sunce ne istopi vosak, a dečko, šta ćeš, mlado-ludo, ponelo ga, opije čoveka visina, teraj uvis, i tras u more. Pišaj, bože, u naše veselje. Izgibe ki mančesteri. I onda se sad mi čudimo što nam avijacija više pada nego što leti. Evo, nemoj ovo da snimaš, šta je bilo kad su Nemci napali kraljevinu 6. aprila? Ono malo što je stiglo da poleti, to sve odma srušeno. Nije nam avijacija dotrajala ni dva dana. 38 oboreno, 77 na zemlji uništeno, četvrtina nije moglo ni da poleti, bilo ili dotrajalo, ili nije imalo delova…


A kad je NATO onomad udario, još gore. Ostala avijacija na zemlji, ono malo migova što je poletelo, srušeno, ko u video-igrici. Gde bre može mig protiv satelita, i kad je nov, a ne kad je pred penziju? I sad ovaj naš vrtoglavča uvozi polovne migove. Kaže da će da ih utegne. Pa nije avion golf, da možeš sa otpada da mu menjaš delove. Znaš koliko će da košta utezanje tih šest migova? Dvesta miliona evra. Ej! Dvesta miliona za šest bolanih Dojčina! A za ovu zgradu nemaju para da je urede. Jedino što su uradili je spomenik plavcima što su u ratu s Natom poginuli. Imaš tamo na keju spomenik i pilotima što su u onom ratu s Hitlerom poginuli. Kralj u London, oni pod ledinu. A komandant vazduhoplovstva organizuje bežaniju. Deset dana pre toga onaj Simović izveo državni udar, poništio pakt s Nemcima, neće pakt, oće rat, a kad rat, on magla, sa svu familiju. Bežte noge, usravi… I on je bio general vazduhoplovstva.

Ima pola godine kako su ona dva pilota poginula kod Šapca, srušio se super galeb u kukuruze. Je li zna neko što su poginuli? Ne zna. Pre toga onaj vojni helikopter s detetom, na Surčinu. Ko je kriv? Vremenski uslovi i alkohol. Nemoj ovo da snimaš, da ne čuje đavo. Ajde da častiš pivo. Dosta sam te vodio. Nego, sramota je… Ovakva lepotica, u centru Zemuna… A mi dvesta miliona za remont šest aviona. Umesto da od ovoga neku bolnicu modernu napravimo, neku Petnicu, neko bre luksuzno sirotište za decu i matore, mi avione s ruskog otpada modernizujemo. Ko da nam je svraka mozak popila. A što? Da budemo velesila u regionu. Ko da smo se mi s komšijama ikad avionima tukli. Ovde bre nema rata bez noža, zuba i noktiju. Zato patrijarh šišti da žene rađaju. Zna čovek kako se u istoriji ostaje. Tako što se od voska sveće prave, a ne krila. Ovde se Ikari i rađaju i umiru u kokošinjcu.

http://www.dw.com/bs/ikar-u-kokošinjcu/a-41270007